Skills Heroes – Deel 1

Skills Heroes zijn vakwedstrijden voor het mbo. Er zijn wedstrijden voor verschillende niveaus en leerjaren. Studenten krijgen de kans om hun talenten te laten zien in diverse vakrichtingen.

Skills Heroes start met voorrondes op de eigen school waarvoor WorldSkills Netherlands de wedstrijdopdrachten ontwikkelt. De opdrachten worden ontwikkeld op basis van de kwalificatiedossiers. De winnaar(s) van de voorrondes mogen deelnemen aan de kwalificatiewedstrijden, waarbij zij strijden tegen studenten van andere mbo-instellingen. Deze wedstrijden vinden plaats op diverse mbo-instellingen in het land, met door WorldSkills Netherlands ontwikkelde wedstrijdopdrachten. De winnaars van de kwalificatiewedstrijden gaan door naar de nationale finale, waar bepaald wordt wie zich nationaal kampioen mag noemen in zijn/haar vakgebied.

De vakwedstrijden zijn gebaseerd op de kwalificatiedossiers en kunnen opgenomen worden in het onderwijsprogramma. Ook kun je de wedstrijdopdrachten inzetten als les- en toetsingsmateriaal en als voorbereiding op het examen of de proeve van bekwaamheid.

Op 30 oktober heb ik meegeholpen met het organiseren van de voorrondes op onze school. Ongeveer twee weken van tevoren hebben wij een een inschrijfformulier verstuurd waarop 2e jaars leerlingen van de afdeling Grafisch Vormgeven zich konden inschrijven om mee te doen met de wedstrijd. Hier hebben zo’n 8 leerlingen op gereageerd. Ook hebben we aan mentoren gevraagd of zij onder de eerstejaars konden kijken of daar gemotiveerde leerlingen zaten die het talent hebben om mee te doen met deze wedstrijd. In totaal zaten we uiteindelijk met zo’n 12 leerlingen.

De wedstrijd bestond uit het ontwerpen van een aantal producten aan de hand van een briefing. Ik had voor de wedstrijd een lokaal geregeld met computers waar de leerlingen konden werken. In totaal hadden ze zo’n 4 uur om de opdracht te voltooien. Nadat ze de opdracht hadden gedaan, zijn wij als jury (twee docenten, twee vierdejaars en ik) iedereen langsgegaan om het werk te bekijken. Het was hiervoor ook belangrijk dat de deelnemer zichzelf goed kon presenteren en zijn/haar werk kon verantwoorden. Hier is een gemiddelde cijfer van de jury uitgekomen. Nadat iedereen was beoordeeld, moesten zij ook nog beoordeeld worden op technische specificaties (hoe is het aangeleverd? Zijn de juiste kleuren gebruikt? Is het de goede bestandsformaat? Etc.) Deze aspecten zijn later ook beoordeeld. Van deze twee cijfers is het gemiddelde genomen en hier is een winnaar voor uit de bus gekomen. Fleur Hagen is dus naar de volgende ronde gegaan.

Later meer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *