Onderzoek: De weg naar het hbo

Hoewel ik mij niet kan voorstellen dat ik iets anders zou hebben gedaan dan kunstacademie, is het niet iets wat altijd gemakkelijk is geweest. De eerste paar jaar van mijn academie-tijd heb ik flink geworsteld met wat de academie precies van mij verwacht, wat ik van de academie kan verwachten en hoe het MBO zich verhoudt tot het HBO. Deze overgang, van MBO naar HBO is voor mij niet geheel vlekkeloos gegaan en als ik zie hoeveel mensen er zijn uitgevallen in het eerste jaar van de academie, zie ik toch dat het een issue is waar veel mensen tegen aan lopen. Zo wordt er meer zelfstandigheid van je verwacht, je wordt niet aan het handje door een opdracht geleid zoals bij een MBO. Ook wordt er van je verwacht dat de dingen die je maakt die meer vanuit jezelf komen in plaats van opdrachten die je worden opgelegd.

Zelf had ik hoge verwachtingen van mezelf omdat ik dacht dat ik bijna alles al wist door de vooropleiding die ik had gedaan, terwijl ik juist door deze vooropleiding dingen niet heb zien aankomen. Gelukkig heb ik mijzelf nog kunnen corrigeren, maar veel leerlingen hebben dat niet, waardoor er in het eerste jaar van de kunstacademie heel veel mensen zijn uitgevallen. Voor onderstaand verslag wilde ik onderzoeken hoe de overgang van mbo naar hbo makkelijker kan maken voor de leerlingen. In het verslag worden de volgende vragen beantwoord: Hoeveel leerlingen maken de overgang van mbo naar hbo? Wat voor oplossingen bieden ze op zowel het hbo als het mbo? Wat kan er nog meer gedaan worden? Verder hebben we ook een poster gemaakt die de strekking van het verslag uitlegt.

Download hier het verslag
Download hier de poster

Geef een reactie