Les 1 en 2: Electronica en interactieve kunst

Tijdens mijn tijd op het Grafisch Lyceum heb ik ook het keuzevak electronica en interactieve kunst gegeven. Dit vak was mijn eigen idee en is gebaseerd op twee ideeën waar ik op wilde inhaken. Het eerste idee wat ik heb onderzocht is de overgang van mbo naar hbo. Naar aanleiding van dit onderzoek wilde ik een les ontwerpen die leerlingen die deze stap gaan zetten voorbereid op deze overgang. Ten tweede wilde ik ze kennis laten maken met een nieuwe vorm van kunst, een vorm waar niet iedereen mee bekend is, of waar mensen bepaalde ideeën bij hebben die niet altijd kloppen.

In de eerste les heb ik mijzelf voorgesteld en uitgelegd wat we verstaan onder interactieve kunst. Dit heb ik gedaan aan de hand van voorbeelden die dicht bij de belevingswereld van de leerlingen liggen. Deze les heb ik afgesloten met een opdracht waarin leerlingen leren spelen met electronica. Voor deze opdracht hebben ze zelf een goedkoop speeltje meegenomen dat geluid maakt en hebben ze het speeltje uit elkaar gehaald en geprobeerd nieuwe geluidjes te maken door het manipuleren van de elektronische componenten in het speeltje.

De tweede les ben ik diep ingegaan op wat een arduino is hoe dit gebruikt kan worden in de kunst. Daarna heb ik ze een basislesje Arduino en programmeren gegeven. Van beide lessen vind je hieronder de presentaties.

circuitbending

introelectronica

Deze lessen heb ik aansluitend aan elkaar gegeven aan dezelfde klas. Ik merk dat ik voor deze stof veel meer enthousiasme kan opbrengen dan welke stof dan ook, vooral omdat deze stof veel dichter bij mijn eigen originele opleiding ligt.

Ik merkte ook aan de leerlingen dat deze lessen veel beter ontvingen dan mijn andere lessen. Dit komt omdat ze ten eerste met iets nieuws bezig waren. Al vrij vroeg in deze lessen heb ik ze de mogelijkheden laten zien die deze kunstvorm met zich meebracht en omdat de mogelijkheden zo breed waren, was er voor iedereen wel wat te vinden wat zij leuk vonden.

Zo ben ik erachter gekomen dat je de aandacht van de leerlingen (en hun enthousiasme) het beste vasthoudt door ze de mogelijkheid te geven om de les aan te laten sluiten op hun eigen belevingswereld. Dit heb ik gedaan door ze te laten kijken hoe electronica in hun eigen omgeving wordt gebruikt en ze op zoek te laten gaan naar voorbeelden van interactieve kunst die zij interessant vinden. Dit kon op allerlei gebieden, bijvoorbeeld videogames, apps, maar ook museumstukken, en minder electronische vormen van interactieve kunst.

Dit heeft ertoe geleid dat het eindresultaat heel erg divers was en dat iedereen een persoonlijk verhaal had bij haar of zijn stuk.

Geef een reactie